Τα ποϊνσέτια, γνωστά και ως αλεξανδρινά, προέρχονται από το Μεξικό και έχουν γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας, επιβεβαιώνοντας το παρατσούκλι "λουλούδι των Χριστουγέννων". Αν και συνδέονται συχνά με την εορταστική περίοδο, το γεγονός ότι θεωρούνται χριστουγεννιάτικα φυτά δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσα στο σπίτι μας. Το μόνο που χρειάζονται είναι κατάλληλη φροντίδα.

 

Ανθοφορία: Έχει έντονα κόκκινα φύλλα και ανθίζει από τα τέλη του φθινοπώρου μέχρι τον Φεβρουάριο.


Που το τοποθετούμαι και τι χρειάζεται; Είναι κατάλληλο για εσωτερικούς χώρους, ενώ τον χειμώνα επιλέγουμε ένα φωτεινό, ζεστό σημείο εντός του σπιτιού για να το τοποθετήσουμε. Κατά την άνοιξη, μεταφέρουμε το φυτό σε ένα προστατευμένο μέρος στο μπαλκόνι. Προκειμένου να απολαύσουμε το χρώμα των φύλλων του κατά τα Χριστούγεννα, το τοποθετούμε σε ένα σκοτεινότερο μέρος το Σεπτέμβριο, προκειμένου να προκαλέσουμε την κόκκινη αναδιπλωτική αντίδραση, την οποία ωθούμε περιέχοντάς το σε μια μαύρη σακούλα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τρύπες στη σακούλα για να διασφαλίσουμε τον επαρκή αερισμό του φυτού. Συνολικά, απαιτείται μέτριος φωτισμός, κοντά σε παράθυρο χωρίς άμεση έκθεση στον ήλιο.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία, πρέπει να διατηρείται πάνω από 16 βαθμούς Κελσίου στον χώρο. Κατά την περίοδο ανάπτυξης-ανθοφορίας, απαιτείται συχνό πότισμα, το οποίο μειώνεται όταν ολοκληρωθεί η ανθοφορία προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Επιπλέον, χρειάζεται λίπανση κάθε δέκα ημέρες, χρησιμοποιώντας κατάλληλο υδατοδιαλυτό λίπασμα, με προσοχή στην ποσότητα και τον τρόπο εφαρμογής.

 

Φροντίδα και διατήρηση: Το Αλεξανδρινό δεν είναι περιορισμένο σε συγκεκριμένη εποχή, αλλά αξιοποιείται κατά κύριο λόγο κατά τη διάρκεια εορταστικών ημερών. Παρά την εντυπωσιακή του ομορφιά, απαιτεί προσεκτική φροντίδα λόγω της ευαισθησίας του.

Μετά την περίοδο ανθοφορίας, όταν τα φύλλα αρχίζουν να πέφτουν, περιορίζουμε το πότισμα σε μια φορά την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να προσέχουμε την παρουσία ρευμάτων αέρα και τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.

Μετά το τέλος της περιόδου ανθοφορίας, προς τα τέλη Φεβρουαρίου, πραγματοποιούμε κλάδευση περίπου μέχρι τη μέση, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα γυμνά χέρια λόγω της γαλακτώδους ουσίας που περιέχουν οι βλαστοί, η οποία μπορεί να προκαλέσει φαγούρα και στομαχικές διαταραχές.

Η μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα συνίσταται να γίνεται το καλοκαίρι, μετά το κλάδεμα του φυτού. Σε θερμά κλίματα, μπορεί επίσης να φυτευτεί στον κήπο.


Προβλήματα και κίνδυνοι: Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του αλεξανδρινού, πιθανά προβλήματα περιλαμβάνουν την κίτρινη απόχρωση και την πτώση των φύλλων, που μπορεί να οφείλονται σε υπερβολική θερμότητα ή έλλειψη νερού και φωτισμού. Σε περίπτωση εμφάνισης των πρώτων σημείων προβλήματος, προτείνεται να αλλάξετε τη θέση της γλάστρας, να προσαρμόσετε τη συχνότητα ποτίσματος και να προσέχετε την έκθεση του φυτού σε ρεύματα αέρα.