Η συχνότητα που πρέπει να ποτίζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου του φυτού, του μεγέθους της γλάστρας, της θερμοκρασίας και της υγρασίας στο εσωτερικό, καθώς και της ποσότητας φωτός που λαμβάνει το φυτό. Εδώ είναι μερικές γενικές οδηγίες:

 

Τύπος Φυτού:

 

Παχύφυτα και Κάκτοι: Αυτά τα φυτά χρειάζονται συνήθως λιγότερο πότισμα. Αφήστε το έδαφος να στεγνώσει πλήρως μεταξύ των ποτισμάτων.

Τροπικά Φυτά: Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου από τροπικές περιοχές προτιμούν συνεχώς υγρό έδαφος. Ποτίζετέ τα όταν το πάνω μέρος του υποστρώματος φαίνεται ξηρό.

Φτέρες και Ορχιδέες: Αυτά τα φυτά προτιμούν γενικά συνεχώς υγρό, αλλά όχι βαλτώδες έδαφος. Διατηρήστε το έδαφος ομοιόμορφα υγρό.



Ενδεικτικά μερικά φυτά:

 Σανσεβιέρια: Κάθε 2-4 εβδομάδες ανάλογα με τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σου. Άφηνεις το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα στα ποτίσματα.

 

Χλωρόφυτο: Περίπου 1 φορά την εβδομάδα. Διατήρησε το χώμα ομοιόμορφα υγρό και πότισε όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή.

 

Πόθος: Κάθε 1-2 εβδομάδες, ανάλογα με τις συνθήκες. Αφήνεις την κορυφή του εδάφους να στεγνώσει πριν το πότισμα.

 

Σπαθίφυλλο: Περίπου 1 φορά την εβδομάδα. Ποτίζεις όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή. Καλό είναι να διατηρείς το χώμα υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο.

 

Ζαμιοκούλκας: Κάθε 2-3 εβδομάδες ή όταν η πρώτη στρώση χώματος έχει στεγνώσει. Αφήνεις το χώμα να στεγνώσει ανάμεσα σε κάθε πότισμα.

 

Φίκος Λυράτα: Η συχνότητα μπορεί να ποικίλλει, αλλά γενικά περίπου κάθε 1-2 εβδομάδες. Ποτίζεις όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή.

 

Φίκος Ελάστικα: Συνήθως κάθε 1-2 εβδομάδες. Ποτίζεις όταν το χώμα στεγνώσει.

 

Ορχιδέα: Ποτίζεις μία φορά την εβδομάδα και όταν νιώσεις ότι το υπόστρωμα στεγνό. Το πότισμα είναι προτιμότερο να γίνεται με βύθιση.

 

Αλόη: Ποτίζεις με φειδώ την αλόη περίπου κάθε 2-3 εβδομάδες. Αφήνεις το χώμα να στεγνώσει τελείως ανάμεσα στα ποτίσματα.

 

Μονστέρα Deliciosa: Συνήθως, κάθε 1-2 εβδομάδες, αλλά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το περιβάλλον. Ποτίζεις όταν η κορυφή του εδάφους είναι στεγνή.

 

Μέγεθος Γλάστρας:

 

Οι μικρότερες γλάστρες τείνουν να στεγνώνουν πιο γρήγορα από τις μεγαλύτερες. Τα φυτά σε μικρότερες γλάστρες μπορεί να χρειάζονται πιο συχνό πότισμα.

 

Εσωτερικό Περιβάλλον:

 

Υψηλότερες θερμοκρασίες και χαμηλότερα επίπεδα υγρασίας μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη εξάτμιση του νερού από το έδαφος, απαιτώντας πιο συχνό πότισμα.

Τα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης επίσης μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα υγρασίας στον αέρα.

 

Συνθήκες Φωτός:

 

Τα φυτά σε έντονο φως αλλά άμεσο μπορεί να χρειάζονται πιο συχνό πότισμα από αυτά που βρίσκονται σε χαμηλότερες συνθήκες φωτός.

 

Εποχικές Αλλαγές:

 

Τα εσωτερικά φυτά μπορεί να έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε νερό κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζονται περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και λιγότερο κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου.

Για να καθορίσετε πότε να ποτίσετε, ελέγξτε την υγρασία του εδάφους εισάγοντας το δάχτυλό σας. Αν το πάνω μέρος του υποστρώματος είναι ξηρό, τότε συνήθως είναι καλός χρόνος για πότισμα. Να είστε προσεκτικοί να μην υποποτίζετε, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σάπισμα των ριζών. Επίσης, παρατηρήστε τα φυτά σας για ένδειξη ξήρανσης (στρέβλωση, κίτρινα φύλλα) ή υπερβολικής υγρασίας (κίτρινα φύλλα, κολλώδεις κλαδιά).

 

Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τη ρουτίνα ποτίσματος σας στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε φυτού. Γενικά, συχνά είναι καλύτερο να δίνετε λιγότερο νερό παρά περισσότερο, καθώς πολλά φυτά εσωτερικού χώρου αντέχουν καλύτερα στην ξηρασία παρά στην υγρασία.